Svenska

Elling

Efter två års vistelse på Brøynes behandlingshem kommer Elling tillbaka till den till synes verkliga vardagen.

Tillsammans med sin lite ”enklare rumskompis”, Kjell Bjarne, har han tilldelats en socialförsäkringslägenhet på Majorstua i Oslo med budskapet att klara sig själv. För någon som tycker att korsa ett restauranggolv är en prestation i linje med en sydpolsexpedition, innebär det nya livet många utmaningar som måste övervinnas. Med oklanderlig vilja, gryende mod och med lite hjälp (liksom några hot om att återvända till Brøynes), vacklar Elling och Kjell Bjarne fram längs nya vägar. Och när Kjell Bjarne möter en kvinna, och Elling spyr av norsk samtida poesi, uppstår situationer där livets skrämda pojkar måste ge allt de har – och till och med lite extra.

Elling

Elling

Filmen om den sosialdemokratiske mammadalten Elling og hans gode (men litt enklere venn) Kjell BjarneFilmen om den socialdemokratiska mammas gosse Elling och hans goda (men lite mer bortkomna vän) Kjell Bjarne. Filmen om den socialdemokratiska Elling och hans goda vän Kjell Bjarne, har  blivit den mest populära filmen i Norge på 25 år.

På dessa sidor hittar du all nödvändig information om filmen, bilder, ljudspår, klipp från filmen och länkar till mer information. Kolla in ”Ellings värld” i Ellings huvud! Här går du in i en animerad version av Ellings vardagsrum, och därifrån (om du kommer förbi telefonen) kan du ta dig in i sovrummet, in i köket förbi kylskåpspoesin, ut på gatan, in i Priks, på poetens café, eller Alfons bakgård. Överallt dyker ljud och bilder, drömmar och små animationssekvenser upp. Animationer, hemligheter och rum att besöka.

Efter att ha tillbringat två år på Brøynes psykiatriska sjukhus kommer Elling att återvända till den till synes normala världen. Tillsammans med sin relativt enkla rumskamrat, Kjell Bjarne, har han tilldelats en fullmäktigelägenhet på Majorstua i Oslo; för att nu klara sig själva.

För någon som tycker att det är svårt att korsa ett restauranggolv vilket för dom är som en expedition till Sydpolen, innebär detta nya liv ett antal utmaningar som måste hanteras.

Med en stark vilja, ökande mod och lite hjälp (tillsammans med hotet att skickas tillbaka till Brøynes psykiatriska), snubblar Elling och Kjell Bjarne längs denna nya väg. Och när Kjell Bjarne möter kvinnan och norsk samtida poesi får Elling att kräkas, uppstår situationer där de två livrädda grabbarna måste ge allt och lite till.

”Elling” är en varmhjärtad och underhållande berättelse om att våga ta livet vidare. Filmen är baserad på den framgångsrika norska romanen ”Brødre I blodet” av Ingvar Ambjørnsen.

Elling och Kjell Bjarne spelas av Per Christian Ellefsen och Sven Nordin

Filmmanuset är skrivet av Axel Hellstenius

Regisserad av Peter Næss

Producerad av Dag Alveberg, MAIPO Film- och tv -produktion

Med ekonomiskt stöd från Audiovisuelt Produksjonsfond och Nordisk Film- & TV Fond